Jebel Hafeet

Op eerste kerstdag hebben we een uitstapje gemaakt naar Al Ain, een aaneenschakeling van oases tegen de grens van Oman aan, waar bronwater en veel zuivelproducten vandaan komen. Hier grazen de koeien van de UAE – ook Friesche koeien die hier in stallen met airco staan te herkauwen. Maar voor de airco-koeien kwamen we niet.

Vlak bij Al Ain ligt een berg van 1290 meter hoog die uit het niets verreist: de Jebel Hafeet.

DSC01335

DSC01350

Deze berg begint op een hoogte van 21 meter en klimt in 14 kilometer naar 1290 meter, waarvan de eerste 2 eigenlijk meer vals plat zijn en de laatste 12 behoorlijk pittig zijn, met een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 10%.

De berg biedt spectaculaire vergezichten en er loopt een fantastisch mooie geasfalteerde weg tegen omhoog die vooral 9 kilometer voor de top behoorlijk begint te kronkelen.

DSC01352

Een mooi parcours voor een klimtijdrit dacht ik. De fiets ging dus vanochtend mee in de auto en kwam er 12,5 kilometer voor de top weer uit. Ploegleider en fotograaf Engelien kroop achter het stuur van de auto en zocht de juiste plekken op om mij op de gevoelige plaat vast te leggen.

De klim ging behoorlijk lekker. Na 7 weken door Europa te hebben gefietst met volle bepakking is de conditie uitstekend en de benen voelden super. Onderweg werd ik regelmatig vreemd aangekeken door mensen die in hun 4WD naar boven of naar beneden reden. Na 49 minuten bereikte ik de top en was mijn conclusie: prima trainingsklim voor de Marmotte.

DSC01348

Na nog even op het terrasje boven op de berg van een Arabische pizza en het zonnetje te hebben genoten, zijn we naar een van de oases gereden waar allemaal dadelpalmen groeien. Best raar eigenlijk dat het zo groen kan zijn midden in de woestijn. In Dubai hebben ze ook palmbomen, maar die zien er toch een stuk doffer uit en worden continu besproeid met water.

De zon was inmiddels aan het ondergaan en met een paar flesjes lokaal bronwater voor onderweg zijn we weer op huis aan gegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *