In vuur en vlam

vuur

Als kerstdiner zijn Engelien en ik gaan BBQ-en op het balkon van het appartement. Met een wijntje, wat vleesjes,  salades en een BBQ hebben we ons op het balkon geïnstalleerd. Omdat je daar geen houtskool mag aansteken, hebben we maar de elektrische BBQ aangestoken. Onze Chinese verloopstekker nam dat alleen iets te letterlijk…

Toen de BBQ er opeens mee ophield, dacht ik eerst dat dit kwam omdat er te weinig water meer in het bakje onder de grillelementen zat, waardoor de veiligheidsschakelaar in werking treedt en de BBQ uitgeschakeld wordt. Maar toen ik nog eens verder keek en rook, bleek de oorzaak een smeltende verloopstekker de oorzaak te zijn. In Dubai hebben ze andere stopcontacten dan in Nederland, dus gebruiken we voor de apparatuur die we uit Nederland hebben meegenomen verloopstekkers. De meeste daarvan komen uit China en zien er op zich prima uit. Je moet er alleen geen zware apparaten op aansluiten want dan smelt die Chinese muk. Ik heb meteen de stroom van het stopcontact uitgeschakeld en de verloopstekker eruit getrokken met een ovenhandschoen. De stekker had inmiddels vlam gevat! Snel het ding op het balkon gegooid en een bak water eroverheen gegoten om het brandje te blussen. Het is dus met een sisser afgelopen, maar voor het zelfde geld hadden de gordijnen die nog geen 15 centimeter van het stopcontact af hangen in de hens gevlogen.

Zo heb ik er in een klap 2 actiepunten bij: 1) de Nederlandse stekkers vervangen voor degelijke stekkers die hier in het stopcontact passen, zodat we geen verloopstekkers hoeven te gebruiken, en 2) uitzoeken welke verzekeringen we nodig hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *