India week 2: Puskar, Udaipur & Jodhpur

PUSHKAR

Pushkar is een stadje met allemaal heilige baden in een meertje en heel veel tempels waar wij als niet gelovigen altijd in kunnen. In Puskhkar werd weer heel snel duidelijk dat India een bepaald type vage reizigers aantrekt. Puskhar hadden we snel gezien, het was heel erg toeristisch, met alleen maar winkeltjes met dezelfde souvenirtjes en bezienswaardigheden waar we vaak niet in konden. Reistechnisch was het meer een praktische tussentop, omdat het anders te veel zou worden in een dag van Jaipur naar Udaipur.

INDIA8_resize

INDIA9_resize

INDIA10_resize

Prachtige kleuren in Pushkar

UDAIPUR

Het eerste wat ons opviel in Udaipur is dat het schoon was. Er lag geen of weinig afval op straat, en het rook er niet naar urine. In het oude centrum van Udaipur staat een tempel waar de olifant wordt vereerd. Een olifant loopt dan ook door de kleine straatjes, met een mannetje erachter om de drollen op te scheppen, dit geeft duidelijk aan dat Udaipur zijn straten schoon wilt houden . Hier weer een heel leuk guesthouse gevonden – Hotel Gangaur Palace. Weer super leuk, helaas geen eigen website. Udaipur ligt prachtig aan het Pichola meer, waar midden in het meer een paleis ligt. De James Bond kenners zullen het kennen uit de film Octopussy, die dan ook nog elke avond wordt getoond in de hotels. Het paleis midden in het meer is omgebouwd tot een super-de-luxe resort. In Udaipur is het lekker ontspannen op de vele dakterrassen en hebben we heerlijk appeltaart gegegeten en veel lopen kaarten en uiteraard Octopussy bekeken. Verder hebben we door het stadje gedwaald en het oude gerestaureerde city palace bezocht.

INDIA7_resize

Opweg naar Udaipur…

DSC03708_resize

DSC03701_resize

P1010637_resize

P1010660_resize

INDIA6_resize

JODHPUR

Vanuit Udaipur de bus heel vroeg gepakt naar Jodhpur, wat mijn laatste stad zou zijn. Verder hebben we Ron zijn verjaardag gevierd met de enige echte Kingfisher. Jodhpur, heeft weer een heel mooit fort boven op een berg en de stad zelf staat bekend om de blauwe huizen. Blauw weert de muskieten af in de zomer als het erg warm is. Het centrum is erg druk met een grote markt, waar je lekker over kunt dwalen.

DSC03734_resize

20090323-P1010693_resize

20090323-P1010700_resize

P1010687_resize

Apen onderweg en Jodhpur, de blauwe stad.

DSC03752_resize

DSC03780_resize

Een biertje op Ron zijn verjaardag en afscheidnemen van 2 super weken!

De 2 weken vond ik super gezellig en met name erg leuk, omdat het redelijk plotseling allemaal gepland was voor mij. India was en is een land van de enorme tegenstellingen. De kleuren zijn prachtig: van het landschap, de forten, paleizen, moskeeen en met name de vrouwen. Het stinkt op heel veel plaatsen heel erg naar een openbaar urinoir (je ziet op straat ook mannen plassen, ze proberen zich niet eens te verstoppen), samen met alle dieren (koeien, varkens, honden etc) en het feit dat afval op straat niet opgeruimd wordt, maakt het een heel vies land op veel plekken. Het aantal daklozen in de steden is erg groot en ik heb nog nooit zoveel verminkte mensen gezien. Slumdog Millionaire moet ik nog zien, maar schijnt India weer te geven zoals het is. De film bewaar ik voor de warme zomer die voor ons komen gaat en we binnen moeten blijven. Als je in India bent geweest, besef je maar al te goed dat wij het heel erg goed hebben. Het was een bijzondere trip, die ik zeker niet snel zal vergeten……

Samengevat:

Budget per persoon:

Gemiddeld 13 euro per dag (incl. accomodatie, eten, vervoer en entree voor de atracties).

Reistijd:

Delhi – Agra: trein 3 uur, ongeveer 200km

Agra – FatehPour Sikri: bus 2uur retour, ongeveer 40km enkele reis

Agra – Jaipur: bus 5 uur, ongeveer 150-200km

Jaipur – Pushkar: bus 8 uur, ongeveer 250-300km

Pushkar – Udaipur: bus 8 uur, ongeveer 250-300km

Udaipur – Jodhpur: bus 7 uur, ongeveer 250-300km

Jodhpur – Delhi: vliegtuig 45 min, ongeveer 800km

Je kan prima met de bus en de trein door het land reizen, maar snel is het allemaal niet. De trein doet er ongeveer net zolang over als de bussen. Persoonlijk vind ik de bus prettiger, je kan meer naar buiten kijken, wat je niet echt kan in de trein waar ik in elk geval in gezeten heb. En reizen over de weg is wel een beleving in India. Alles zie je echt op de ‘snelweg’ lopen/rijden (fietsers, traktoren, kamelen met wagen, busjes, bussen, auto’s etc die dezelfde weg delen). Af en toe krijg je een flinke hartverlamming als je de buschauffeur weer een andere weggebruiker inhaalt op een volgens ons volledig ongeschikt moment. Een andere bus hebben we regelmatig recht op ons af zien komen. Gelukkig kunnen we het nog navertellen!

Vanuit Dubai wens ik Rachaeli en Ron nog een hele fijne 2e helft van de wereldreis. Een verslag van India en andere landen tijdens hun reis kan bekeken worden op hun site: Ron en Rachaeli op wereldreis.

One thought on “India week 2: Puskar, Udaipur & Jodhpur

  1. Hoi Engelien,

    Wat heb je een leuk verhaal over India geschreven. We beleefden het weer helemaal opnieuw! We vonden het ontzettend gezellig dat je mee was dus als je baan tegenvalt en je hebt weer tijd over zien we je wel weer verschijnen. We hebben in Nepal Slumdog Millionaire gekeken, zullen nog niet verklappen hoe het gaat, maar het beeld dat de film geeft, kwam grotendeels overeen met het beeld dat wij van India hebben.

    Groetjes en een dikke knuffel van ons,
    Ron en Rachaeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *