Opening van de Burj Dubai… Oh nee Burj Khalifa

Afgelopen maandagavond 4 januari was het eindelijk zover. De hoogste toren van de wereld (828 meter) zou officieel worden geopend. Van ver is deze toren altijd te zien en sinds we verhuisd zijn, kijken we vanuit onze woonkamer er dagelijks op. De toren is enorm hoog en als je ervoor staat en naarboven kijkt begint het al te duizelen. The Address is een prachtig verlichte toren van ook al 306m hoog. Als je op de 63 verdieping over Dubai uitkijkt heb je al een geweldig uitzicht, maar als je richting de Burj Dubai kijkt, voel je je nog steeds erg klein.

De officiele opening is al een paar keer uitgesteld en was nu definitief vastsgesteld op 4 januari. Dit is namelijk dezelfde dag waarop onze Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Vice President of the UAE and Ruler of Dubai 4 jaar geleden aangetreden is als Ruler. Dit moest natuurlijk groots gevierd worden. En wat is er niet mooier dan dit samen te laten vallen met de opening van de hoogste toren van de wereld. Dubai is de laatste tijd erg negatief in het nieuws geweest en iets positiefs kon de stad wel gebruiken.

Een paar dagen voor de opening zagen we al een paar avonden de repetities van de lichtshow vanaf de Burj Dubai. Wij zijn dus al eerder opweg gegaan om nachtfoto’s van onze wijk te maken. Bovenstaande foto is het uitzicht op de Burj Dubai als wij onze parkeergarage uitrijden.

BURJ1_resize

DSC_0907_resize

De avond van de officiele opening hadden we Ward, Linda, Hans, Priscilla en Nour en Victoria gevraagd om het vuurwerk en de lichtshow vanaf ons terras te komen bekijken. ‘s Avonds na het werk nog even snel boodschappen gehaald voor de BBQ. Het was zeker een spektakel, hoewel niet zo groots als we in het verleden wel eens gezien hebben. Het vuurwerk bij de opening van de Palm Jumeirah en het Atlantis Hotel was vele malen spektakulairder. Maar ja, ‘t is crisis he… Er gaan ook verhalen rond dat er een aantal optredens van internationale artiesten afgelast zijn, omdat Abu Dhabi het niet passend vond om in tijden van economische crisis zo groots uit te pakken. En terecht denk ik. Het zou Dubai alleen maar belachelijk hebben gemaakt als ze een kapitaal uit zouden geven aan de opening, terwijl Dubai zo diep in de schulden zit en een aantal van zijn grootste bedrijven nauwelijks de schulden kunnen afbetalen.

De verassing van de avond was, dat we later op internet lazen dat de toren (=burj) hernoemd was naar de Sheikh van Abu Dhabi. Vanaf heden heet de hoogste toren van Dubai niet meer Burj Dubai, maar Burj Khalifa. De naamswijziging kwam wel een beetje een verassing, maar zeker begrijpelijk. Abu Dhabi heeft het afgelopen jaar miljarden USD aan Dubai geleend om de crisis weer een beetje te boven kunnen komen. En op deze wijze krijgt de Sheikh van Abu Dhabi een prominente aanwezigheid in Dubai. Het zal wel even wennen om de toren niet meer Burj Dubai maar Burj Khalifa te noemen. Het zal me niets verbazen als hij in de volksmond gewoon de Burj wordt genoemd.

BURJ2_resize

BURJ3_resize

BURJ4_resize

BURJ5_resize

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *