Onze moestuin

Onze moestuin

Onze wijk heeft de bewoners uitgenodigd voor een moestuin project. Iedereen die geïnteresseerd was kon zich inschrijven en kreeg een plot aangewezen. De wijk regelt de irrigatie. Zelf moet je alleen goed in de gaten houden of het goed groeit. Samen met mijn vriendin Therese en haar zoontje Otto zich ingeschreven. Heel fijn is dat onze 2 plots naast elkaar liggen. Bij de opening kreeg iedereen wat zaadjes. We hebben dus eind November het volgende geplant: spinazie, squash, peterselie, koriander, rucola, bloemkool, paparika, radijs, tomaten, andere salade soort en broccoli. Het is erg leuk om de voortgang te bekijken en Babette gaat er regelmatig met de fiets samen met Cor of Shirley even langs om te kijken hoe het gegroeid is. Soms spreken we samen met Otto en Therese af om te kijken. Na zo’n vier weken was de spinazie al klaar om te oogsten en ook de rucola. Sinds half December hebben we geen rucola, radijs of spinazie meer gekocht in de supermarkt, aangezien we het vers uit eigen tuin kunnen halen. We aten vroeger niet echt radijs en hebben deze echt ontdekt als heerlijk onderdeel in salades of in groente gerechten. Ze noemen het hier gewoon witte radijs, sommigen kennen het in nederland als rettich. Peterselie en koriander hebben we sinds we de moestuin hebben ook niet meer uit de supermarkt gehaald. Het project is erg leuk en iedereen in de wijk erg enthousiast. Je leert nieuwe buren kennen en wij leren nu beter groente te eten van seizoen en Babette ziet heel goed hoe alles groeit. Nooit geweten bijvoorbeeld dat bloemkool en broccoli eerst enorme planten zijn voordat je de echte bloem kunt oogsten. Ook leuk om weten dat sla, spinazie en kruiden bijvoorbeeld zo weer aangroeien en na een week weer opnieuw te oogsten zijn. Dit groeit zo de hele winter door bij ons. Bloemkool groeit eenmalig en broccoli krijgt nog nieuwe zij spruiten die uitgroeien tot nieuwe broccoli. Echter nooit zo groot als de eerste centrale hoofd broccoli. De wintermaanden hier zijn perfect om een moestuin te hebben. Waarschijnlijk stop het project eind April, omdat het dan al te warm wordt.

Samen met Mathilde en Otto de zaadjes en kleine stekjes planten in onze moestuin.

Na een week weer bij het tuintje langs om nog wat meer te planten. De spinazie, rucola en radijs begint al te groeien.

Okra of ‘ladyfingers’ groeiden in het begin goed, later niet meer echt en werden ze opgegeten door kleine beestjes.

Na een paar weken weer langs het tuintje samen met Otto en kijken hoe alles er nu bijstaat. Rucola en radijs hebben we allen al heerlijk gegeten. De broccoli en bloemkool plant beginnen ook al goed te groeien.

Aangezien we nooit echt radijs eten, snel een recept opgezocht en een heerlijk recept voor een dressing gevonden voor een eenvoudige salade met rucola en witte radijs. Heel simpel en uit eigen tuin.

Na 2,5 maand begint de broccoli bloem die we eten eindelijk te groeien. Als de bloem eenmaal zichtbaar is, groeit het snel en is het na ongeveer 2 weken te oogsten. Helaas is iemand zo brutaal geweest om onze broccoli te oogsten. Bij een van onze bezoekjes toen we dachten dat hij groot genoeg was om mee naar huis te nemen, zagen we dat hij weg was. Nu wachten we op nieuwe kleinere zij spruiten met nieuwe broccoli.

De pompoen plant heeft eindelijk na 2 maanden de eerste bloemen en dan kunnen de eerste pompoenen gaan groeien.

De tomaten hebben ook even op zich moeten wachten en groeien snel. Helaas vinden vogels ze ook erg lekker en worden ze snel zodra ze een beetje rood zijn opgegeten. Het juiste oogstmoment is lastig te bepalen.

De koriander, peterselie en radijs groeit heel snel en de kruiden groeien binnen een week weer aan en kan je ze weer oogsten. Een middag wat geplukt en verse groenten bij vrienden in de wijk afgeleverd. We kunnen de productie van onze tuin niet helemaal zelf opeten.

De paprika begint ook te groeien na een paar maanden. Bloemkool duurt net als broccoli ruim 2,5 maand voordat de bloem zichtbaar is in de plant. Er zit 2,5 week tussen de bovenste bloemkool foto en onder de dag van het oogsten. We hebben er een paar dagen van gegeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.