Fietsen op de Lofoten (2)

Fietsen op de Lofoten (2)

De 3e fietsdag zou de langste en pittigste zijn. De standaard route was zo’n 60km, en als je er een mooie loop aan vast plakt wordt het zo’n 85km. Uiteraard wilden we dit doen, om zoveel mogelijk te kunnen zien. De reisorganisatie was goed voorbereid en weet dat deze dag zwaar is voor een 8-jarige. Ze hadden daarom heel goed een tag-along fiets klaar staan voor deze dag. Babette kan dan lekker meefietsen, maar als het te zwaar wordt en ze te moe wordt hoeft ze niet. Deze fiets hadden we ook in Thailand gebruikt met het fietsen. Zeker toen ze nog kleiner was en met druk verkeer in Bangkok. We waren erg blij dat ze op deze fiets zat, voor ons was het ook pittig. Al onze billen hadden het zwaar. Maar wat was het een geweldige route en wat hadden we geluk met het weer. Een prachtig blauwe lucht de gehele dag. We hadden de loop ingepland om in Stamsund te kunnen lunchen en rusten. Hier weer heerlijk mosselen gegeten met een warme chocomel, en uiteindelijk waren iets na 18.00 in de avond in de lodge waar we 2 nachten zouden blijven.  De reisorganisatie had een tafeltje voor ons geboekt in een heel leuk restaurantje in het dorpje waar we verbleven. Super goed geregeld allemaal.

We hadden gelukkig een rustdag in Ballstad, aangezien we best moe waren van de lange 3e fietsdag. Het weer was ook heel slecht, dus we waren heel blij dat we niet op de fiets hoefden te stappen en we hadden mooi even de kans om een flinke was te draaien in het huisje wat we voor 2 nachten hadden. Niet veel ondernomen, en heerlijk weinig gedaan behalve lezen en spelletjes spelen.

De 4e fietsdag bracht ons van Ballstad – Njusfjord naar Reine. We stapten in Ballstad eerst op een bootje die ons naar het volgende fjord bracht, zodat we daar konden vertrekken. Het was een mooi tocht van 50 min, en we kwamen aan in een heel pittoresk dorpje. De fietsen van iedereen in de groep gingen mee op de boot. Zo konden we een stuk van 30km omzeilen, aangezien het een drukke weg was, en we al een hele lange fietsdag hadden gehad. Deze fietsdag was wederom prachtig. Het weer was super wisselvallig, het ene moment mist en laaghangende bewolking en af en toe zagen we zelfs nog plukken sneeuw hoog op de berg. Dan weer regen, en niet snel erna prachtige blauwe wolken luchten. Onderweg gelukkig weer een dorpje waar we mooi konden stoppen voor de lunch. Nog een klein oud kerkje bezocht in Flakstadt. En gedurende de hele tocht zag je de typische visdroog rekken voor de kabeljauw waar de Lofoten bekend om staan. Het laatste stuk van de tocht was zwaar, vanwege de enorme tegenwind. Ook deze dag zat Babette weer op de tag-along. Zoals onze reisleider al aangaf, het laatste stuk van de route is relatief druk en je moet een paar open tunnels door. Dat is niet fijn fietsen samen met Babette op een eigen fiets. Gelukkig konden we 2 gewone lange grote tunnels omzeilen door de oude weg langs de kust te nemen. Deze 2 omleidingen waren prachtig. Geen auto’s, geen andere mensen en een prachtige kustlijn om te bewonderen. We zouden slapen in accommodatie op een klein eilandje, met weer typische vissershuisjes die nu als B&B’s functioneren. Ditmaal geen rode huisjes, maar gele. Een mooi verhaal, een jongen lang geleden wilde graag indruk maken op een meisje van het eiland ernaast. Hij schilderde de huisjes op zijn eiland geel om onderscheid te maken, uiteindelijk zijn ze getrouwd heel lang geleden. Iedereen op de Lofoten kent de gele huisjes van Sakrisoy.

De laatste fietsdag hebben we het kort gehouden en zijn alleen naar het dorp ernaast gefietst. De baai waar het ligt is heel erg mooi en staat op vele ansichtkaarten van de Lofoten.

De fietsvakantie was super en alle drie hebben we genoten. Babette heeft al aangegeven volgende zomer weer op fietsvakantie te willen gaan. Komende winter in elk geval veel op de fiets naar school en andere fietstrips in plannen. Onder een overzicht van alle fietsdagen en bijbehorende gereden km’s, de fietsroute en een compilatie filmpje, omdat we er zelf geen genoeg van kunnen krijgen om de filmpjes te bekijken. Babette was erg trots opzichzelf dat ze dit heeft gepresteerd. We hebben genoten, van alle dagen, de regen, de zon en een regenboog die Babette en Cor nog hadden gezien. De Lofoten is een hele bijzondere eilandengroep om te bezoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.