Historie, natuur en onze B&B

Historie, natuur en onze B&B

Na anderhalve dag Yerevan zijn we met de auto naar een gebied er net buiten gereden. Een prachtig natuurgebied 30km buiten de stad met een oude tempel en een oud klooster van de 12e eeuw. Uit geschiedschrijving is bekend dat er al een klooster was in de 4e eeuw. Voordat we naar het klooster gingen hebben we gewandeld in een gebied wat ‘Symphony of the Stones’ wordt genoemd. Dit omdat de rotsen bizarre vormen aannemen. Het was waanzinnig om te zien. Het juiste pad erna toe was even zoeken en we werden flink gewaarschuwd voor slangen. Uiteindelijk het juiste pad gevonden. Ze zijn er nu een weg naartoe aan het aanleggen waardoor het toegankelijker wordt en dan zullen uiteraard meer mensen het kunnen bezoeken.

Aan het einde van de wandeling kwamen we bij een heel idyllisch klein cafeetje met uitzicht over een 600 jaar oude brug, ernaast lag een visboerderij waar je je eigen vis kan vangen om vervolgens op de BBQ te doen. Wij kozen voor de luxe versie en lieten ons de vis kant en klaar serveren. De tafels lagen prachtig aan een klein bergstroompje.

Na de lunch naar het klooster dat helemaal aan het einde van een kloof ligt. Als je je voorstelt dat er geen geasfalteerde weg is, winter met veel sneeuw, dan ligt het heel afgelegen. Het is een heel oud klooster, met een prachtig ligging. Overal in Armeniƫ zijn drink fonteintjes met heerlijk koel drinkwater. Dit was in Yerevan het geval en nu ook in het klooster.

Na het klooster naar onze B&B bij een boer gereden. Dit was een erg leuk verblijf voor een nacht. De boer met zijn vrouw spreken nauwelijks Engels, maar zijn zo enorm gastvrij en willen heel graag laten zien hoe zij leven. Het was weekend toen we er waren, dus was zijn zoon en vrouw aanwezig die beiden wel goed Engels spreken en als tolk konden fungeren. We kregen 3 enorme maaltijden geserveerd (ontbijt, lunch en diner). Al het eten is vers gemaakt en komt van de eigen boerderij of het zijn dingen geruild met de buren. Deze boer had bijvoorbeeld geen varkens en ruilt het varkensvlees met rund van zijn boerderij. Worsten worden zelf gemaakt, kaas, yoghurt, groente gewekt, fruit sappen, brood etc. We kregen een uitgebreide rondleiding over de boerderij. Hij heeft 4 koeien, die nog gewoon met de hand worden gemelkt, kippen en een aantal schapen. Ze hebben een eigen groente tuin en in principe geheel zelfvoorzienend. In de kelder is de opslag voor ingewekte groenten en staat de oven om het brood te bakken. Heel leuk en leerzaam voor ons allen om te zien.

De volgende dag voordat we naar onze volgende accommodatie zouden doorrijden hebben we nog een wandeling gemaakt in het dorp en het land eromheen. We begrepen van de boer dat het land in het dorp gedeeld wordt. Grond is niet omheind en de dieren lopen gewoon los rond. In de avond worden ze weer binnengehaald.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.