Fietsen op Sheikh Zayed Road

Fietsen op Sheikh Zayed Road

De maand November staat Dubai altijd in het teken van de 30×30 Dubai Fitness Challenge. Dit is een paar jaar geleden gestart door Sheikh Hamdan, de kroonprins van Dubai. Hij is erg sportief en betekend heel veel voor de stad op sport gebied. Het aantal fietspaden is bijvoorbeeld heel veel meer toegenomen. De 30×30 challenge is een initiatief om bewoners meer te laten bewegen. Advies is om minimaal 30min per dag te bewegen. Gedurende deze maand zijn er allerlei speciale activiteiten georganiseerd verspreid over de hele stad en alles geheel gratis toegankelijk. Zo kan je kayaks en paddleboards lenen op het strand, is er in zee een groot speelopblaasparcours geplaatst, kan je overal proeflessen nemen bij sportscholen e.d. In 2020 is het wel nog doorgegaan, maar wel aangepast in verband met covid.

Een bijzonder evenement dit jaar was, dat je je kon inschrijven om te fietsen op de Sheikh Zayed Road. Dit is de halsslagader van de stad, 7 stroken asfalt beide kanten op. Deze snelweg zou op vrijdagochtend worden afgesloten op een traject van ruim 7km voor al het verkeer tot 9.30. Je moest je eigen fiets meenemen, helm is verplicht en je moest je inschrijven. De leukste route was een ronde van 15km. Er waren 2 opties, een familie route rondom de Burj Khalifa van 4km en een ‘gevorderden’ route van 15km op de snelweg. Cor had zijn jaarlijkse Coast to Coast fietstocht en ik heb met Babette deze tocht gedaan. De familietocht was niet interessant voor ons, 5km fietst ze dagelijks al naar school. Dus hadden we ons ingeschreven voor de langere route. Je moest wel minimaal 13 jaar zijn, dus Babette was die dag even 13 jaar. Ik begrijp dat ze een grens moeten trekken en willen voorkomen dat kinderen die het niet kunnen zich inschrijven voor de 15km. Maar wij weten dat 15km geen probleem is, met fietsvakantie hebben we dagen van ruim 60km gehad. Babette voelde zich niet heel prettig eronder, maar ik had duidelijk uitgelegd dat ik als ouder uiteraard de verantwoording neem en als gevraagd wordt hoe oud ze is, gewoon 13 zeggen. We moesten er om 6 uur in de ochtend zijn, en ja een van de controleurs maakte een opmerking over haar. ‘Je bent wel een beetje klein voor 13 jaar oud’. Snel tegen haar gezegd, doorlopen want er stonden veel mensen achter ons. En toen konden we fietsen. We hebben 2x het rondje gedaan en dus 30km gefietst voordat de weg weer vrij gegeven werd voor het verkeer. Het was heel bijzonder om op de snelweg te fietsen. We rijden er vaak met de auto en het is er altijd heel erg druk. Sinds we hier wonen, heb ik maar 2x meegemaakt dat de weg afgesloten was. Lang geleden in 2008 toen President Bush een bezoek bracht aan de Emiraten en we een onaangekondigde nationale feestdag hadden en dus dit jaar voor het fietsen. Een ervaring om niet snel te vergeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.