Brood bakken

Brood bakken

Een jaar geleden tijdens de eerste lockdown die we in Dubai hadden heb ik leren broodbakken en dan specifiek, zuurdesem (sourdough) brood. Dit wilde ik al heel lang leren. En ik heb toen het geduld gehad om me goed in te lezen en heel veel YouTube filmpjes bekeken. Het bijzondere aan desem brood is dat je een brood bakt van alleen water, meel en zout, wat ik toch wel heel bijzonder vind. Je weet precies wat er in het brood zit en dan kom je erachter dat in veel brood wat je in de supermarkt koopt heel veel toevoegingsmiddelen zitten om het extra lekker te laten ruiken, extra lang houdbaar te maken, en veel te veel zout en/of suiker toegevoegd. Ik voeg er meestal ook geroosterde zaden aan toe. In de keukenkast heb ik altijd pompoen pitten, zonnebloempitten, chia zaden, lijnzaad en sesamsaad. Helaas kan ik hier geen maanzaad kopen, dit staat op de lijst van verboden producten. Onder een selectie van mijn eerste brood tot een van mijn laatste. Ik probeer te varieren met de verschillende meelsoorten, rogge, spelt, volkoren en melange mixen. In Augustus nog een leuke workshop gedaan bij een Duitse desem bakker in Dubai. Heel leerzaam. Desem brood is supergezond en door de langzame fermentatie veel beter te verdragen voor velen die een gluten allergie hebben dan gewoon brood met gist. Ik heb nu ook zelf een kerststol gemaakt met zelfgemaakte amandelspijs, nooit geweten dat amandelspijs maken heel erg gemakkelijk is. Desembrood bakken is absoluut niet moeilijk en ook niet veel werk. Je moet wel een beperkt aantal handelingen doen over een lang tijdsbestek, dus ik denk dat dat veel mensen tegenstaat. Nu met veel thuiswerken is het makkelijk te combineren en weet ik het in te plannen als we niet veel thuis zijn. Ik verwacht dat ik dit zeker zal blijven doen. Verder maakt ik ook regelmatig focaccia met verschillende toppings of broden met parmezaande kaas en gedroogde tomaten, of geroosterde knoflook, of walnoten met cranberries, of havervlokken, de mogelijkheden zijn oneindig en er is nog zo veel te leren! Het is heel rustgevend om te doen, het hele proces te doorlopen en in te snijden voordat het de oven in gaat zodat het er ook weer mooi uit komt. Voor ons als familie bak ik 3 broden per week, met een brood doen we 2 dagen en één dag in het weekend gaan we meestal ergens ontbijten. Een wekelijks bak ik een brood voor vrienden die bij ons in de straat wonen. Een brood in de oven of twee maakt niet uit, de oven staat toch aan en er kunnen twee in, zij blij en ik een excuus om extra te kunnen oefenen. Voor mijn verjaardag had ik een mooie snijmachine gekregen, we hebben dus nu dagelijks prachtig dun gesneden plakken!

Ik heb een aparte instagram account (et_sourdough) aangemaakt voor mijn brood, waarop ik alles upload wat ik bak. Het is een superleuke online gemeenschap waar ik veel tips krijg van anderen. We hebben inmiddels al een jaar niet meer brood gekocht. Door de instagram account word ik ook wel eens benaderd door mensen in Dubai met de vraag of ik brood vekoop. Nee, ik verkoop het niet, maar geef wel af en toe wat weg. Zo had een instagram contact van me die in New York woont, gevraagd of ze een broodje van me kon kopen om aan haar moeder te geven die in Dubai woont. Door Covid heeft ze haar moeder bijna 2 jaar niet gezien, heeft ze zelf ook desem brood leren bakken en wilde ze op deze manier haar moeder laten proeven hoe zelfgebakken desembrood smaakt. Ik vond dit zo’n mooi verhaal erachter, dat ik het brood heb gegeven en haar moeder gaf heerlijke zelfgebakken Syrische koekjes in ruil terug. Zo ontmoet nog eens bijzondere mensen.

Een ander voorbeeld is een Emiratie van een bekende Dubai familie die ook graag brood wilden hebben. Het antwoord was hetzelfde, ik verkoop niet, maar wilde wel graag een brood bakken. Hij gaf gelijk aan dat hij Emiratie eten aan ons zou geven in ruil, eten wat ze voor ontbijt nuttigen met bijzondere gelegenheden. Een pan bevatte zelfgebakken ‘Chabab’, dit zijn hele platte broden en de andere pan bevatte ‘Kabeesa’, dit is een mix van bloem, suiker, safron en andere kruiden. Op de ochtend van de ruil, kwam de familie chaufeur de 2 pannen brengen en overhandigde ik 2 broden. Had snel mijn plan gewijzigd van één brood naar twee, want Emiratie zijn heel gastvrij en genereus met giften, één brood zou zeker niet genoeg zijn.

Onder een overzicht van de broden die de meeste likes hadden op instagram in 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.