Werkbezoek: Kosovo

Werkbezoek: Kosovo

Begin Augustus en eind september ben ik beide keren 5 dagen naar Kosovo geweest. Op de Balkan zijn ook nog steeds Navo troepen aanwezig, ongeveer 15.000 man. Rasmussen heeft dit jaar aangegeven dat zo goed al alle troepen de Balkan gaan verlaten voor einde 2010, ongeveer 2000 man zal overblijven. Zeer waarschijnlijk zullen deze verplaatst worden naar Afghanistan. Voor ons als bedrijf (in elk geval de Retail tak) verschuiven de activiteiten zich nog meer naar Afghanistan. Helaas zullen veel lokale medewerkers van ons, hun baan verliezen. Ze hebben de kans om naar Afghanistan te gaan, maar als je gezin in de Balkan woont, is zo’n keuze niet snel gemaakt. Wat ik van ze begrijp is dat men het aan de ene kant wel een mijlpaal vindt, dat 10 jaar na het einde van de oorlog ook bijna alle Navo troepen de Balkan gaan verlaten. Alle troepen worden langzaam vervangen door Eulex. Dit is een orgaan van de EU die met name de politie gaan opleiden en het hele wettelijk kader goed proberen vorm te geven.

DSC_1579_resize

DSC_1575_resize

Kosovo is een prachtig klein landje, welke grenst aan Macedonië, Albanië, Servië en Montenegro. Het is erg groen en glooiend, het deed me erg aan delen van Italie denken. In Kosovo is tijdens de Balkan oorlog, nooit echt oorlog geweest. Echte hevige oorlogshandelingen waren met name in Bosnië. Dit is goed te zien aan de infrastructuur van het land, er is niets vernield door bommen of mortieren. Het land is met name erg arm. Ten opzichte van Afghanistan staat het land er erg goed voor. Waarschijnlijk ga ik nog een enkele keer naar Pristina (hoofdstad van Kosovo) om winkelsluitingen te begeleiden. Op dit moment hebben we er 9 winkels, waarvan het komende halfjaar er in elk geval 3 van gaan sluiten. Hier staat tegenover dat er op dit moment proposals lopen voor Sudan om daar 3 winkels te gaan starten. Dus wellicht zit er een keer naar Afrika in 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.