Ik heb hem, de auto

Ik heb hem, de auto

Gisteren kreeg ik bericht van de Ford dealer, dat ik mijn auto kon ophalen. Je kan hier pas een auto kopen, als je een residence visum hebt. Hier heb je gewoon een auto nodig en huurauto’s zijn niet duur, maar toch, 6 weken een auto huren loopt toch wel aardig op.

Begin vorige week heb ik mijn visum gekregen, ben dus gelijk naar de dealer gegaan om mijn paspoort te laten zien. Daarna moest alles in orde gemaakt worden bij de bank, waarbij ik de lening heb. Het is hier voor mij goedkoper om geld te sparen bij mijn eigen bank en dan een lening te nemen bij de bank waarmee Ford zaken doet. Scheelt 1,5% in rente, toch niet verkeerd. Na veel gedoe besloten om een rekening te openen bij de Masreq bank, want om nu 36 cheques uit te schrijven voor de afbetaling had ik niet zo veel zin in. Qua bankkieren lopen ze hier wel een beetje achter. Heel veel wordt nog met cheques gedaan. Een deel van het salaris, de ‘housing allowance’ en de ‘furniture allowance’ worden door het werk ook in cheques uitbetaald. Had nog gevraagd of dit gewoon overgemaakt kon worden, helaas dat doen ze niet. Erg omslachtig allemaal, want dan moet je weer apart naar de bank om de cheque te deponeren op je rekening.

Ik ben gisteravond naar de dealer gegaan om mijn auto op te halen. Het is een Ford Focus geworden, voor een  voor nederlandse maatstaven erg laag bedrag. Hij kost hier omgerekend tegen de huidige eur/dirham koers 9,400 euro. In Nederland, kost hetzelfde model zo’n 25,000 euro. Een aantrekkelijke investering dus om straks mee terug naar Nederland te nemen. Na de auto opgehaald te hebben, direct door naar een tankstation om een ‘Salik tag’  op te halen. Salik is hier het tolsysteem op de drukste snelweg in Dubai. Elke keer als je onder een poort doorgaat wordt er 4 dirham (= 0,75 euro cent) afgeschreven van je account. Elke dag ga ik minstens 2x er langs. Wat ik zo in de kranten lees, heeft het nog niet veel effect. Er is geen alternatief voor de auto – de metro zijn ze aan het bouwen, maar dat duurt nog wel even voordat het in bedrijf is. Het helpt misschien een beetje om het verkeer over andere wegen te spreiden, maar veel merk je daar niet van. De salik-tag moet opgeladen en op je raam geplakt worden. Als je account onder een x-bedrag valt, krijg je automatisch een sms-je dat je je account weer moet bijladen. Als je zonder tag onder de poort doorrijdt, of zonder saldo, krijg je een boete. Dus…, snel de tag op mijn raam geplakt! Ben benieuwd hoe het met het rekeningrijden in nederland gaat.

salik

Wat heel erg prettig hier is, is dat je heel veel zaken gewoon in het weekend en ‘s avonds kunt regelen. Vrijdag is hier de ‘heilige’ dag en dan gaan de winkels pas om 16.00 open tot crica 22.00. Op zaterdag, de 2e dag van het weekend is alles gewoon geopend. Vandaar, dat ik gewoon bij de bank langs kon en bij de auto dealer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.