Shiraz – Iran

Shiraz – Iran

Eind juli zijn wij een lang weekend naar Iran geweest. We hadden een feestdag in de Emiraten in verband met de herdenking van de verijzenis van de profeet. De dag ervoor hebben we een vrije dag opgenomen en zo hadden we vier dagen de tijd. De keus is gevallen op Shiraz, in Iran, aangezien hier net een rechtstreekse vlucht begin juli was gestart vanuit Sharjah met AirArabia (de Midden-Oosten variant van Easyjet). Het is maar een uurtje vliegen en dan sta je in een compleet andere wereld. In het westen heeft Iran een beruchte reputatie. Hier in Dubai hadden we al van diverse mensen gehoord dat de lokale bevolking heel erg openstaat tegenover westerlingen, en heel goed de politiek kunnen scheiden van het dagelijkse leven. En dit wilden we graag met onze eigen ogen zien. Onze ervaringen zijn alleen maar positief. Veel mensen die je op straat tegenkomt willen graag engels met je praten en weten waar je vandaan komt. Ze zeggen ook allemaal dat ze geen terroristen zijn en geen arabieren. De Iraniërs, zijn heel erg trots op hun land en daarom heel erg blij dat wij als toeristen interesse in hun land komen tonen.

De geschiedenis van Iran is heel erg rijk en met name Shiraz heeft een belangrijke positie in de geschiedenis. Shiraz is beroemd om zijn dichters (Hafez, Saa’di), shiraz druif, en het politieke centrum tijdens het Perzische Rijk, waarvan o.a. Persepolis het oudste overblijfsel is, en de velen mooie tuinen.

De helft van de tijd dat we in Shiraz waren hadden we een prive gids – Arash. Dit was een erg enthousiaste student van 25 die zo een zakcentje bij verdiend. Op diverse lokaties merkten we dat hij heel veel mensen in de stad kent en veel connecties heeft. Hij kon erg levendig vertellen over de bezienswaardigheden die we hebben bezocht, en kon ons een goed beeld geven van het huidige leven in Iran. De Iraanse bevolking is erg jong, zo’n 70% van de bevolking is jonger dan 35. Arash verontschuldigt zich voor het gedrag van zijn president en alles wat hij in toespraken roept. In 2009 zijn er weer verkiezingen in Iran, en hij heeft erg veel hoop dat er dan veel gaat veranderen. Er zijn veel regels in Iran waar de bevolking zich aan moet houden. De dames moeten bijvoobeeld hun haren bedekken op hun hoofd. Een groot gedeelte van de dames gaat hier erg losjes mee om en heeft de hijab (=hoofddoek) half op hun achterhoofd hangen op hun paardenstaart. Verder moeten de dames formeel een vormloos shirt/blous/overjas dragen die over de billen gaat tot op de knie. De praktijd is echter dat de meeste dames, die geen traditionele chador dragen (=zwart laken), een zwaar getailleerde shirt dragen, waarbij alles juist heel goed zichtbaar is. Verder hebben wij nog nooit zo veel dames zo veel make-up zien dragen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aan onze gids vroegen wij ook nog of ze in Iran westerse tv kunnen ontvangen. Officieel niet, maar onofficieel wel. Er is een grote zware markt waar men bijvoorbeeld alcohol koopt en satelieten. Met een sateliet heeft men toegang tot honderden kanalen. Bijna iedereen heeft een sateliet, en zolang deze niet zichtbaar op de voorgevel hangt wordt het getolereerd. Het is duidelijk nog geen democratie, maar via onze gids proefden we wel een beetje dat er langzaam een en ander aan het veranderen is in het land. Het heeft zijn tijd nodig en een democratie kun je niet opleggen, maar moet van binnenuit komen.

De eerste dag hebben we Persepolis en Naqsh-e rostam bezocht.

Persepolis:

De stad bevatte een paleis waar de Perzische koningen (Shahs) hun audiënties hielden. Tijdens het vieren van het Perzische nieuwjaar (Nawraz) kwamen de onderdanen van de verschillende bevolkingsgroepen giften aan de koning aanbieden. Dit is op de muren afgebeeld. Aan de kleding en hoofdtooien is te zien uit welke bevolkingsgroep de onderdanen kwamen (Meden, Perzen, Assyriërs). De gaven waren vrijwillig en werden als toon van respect voor de koning en zijn beleid gegeven. De mensen die de gaven kwamen aanbieden werden als geëerde gasten ontvangen in de apadana (audiëntiehal). Dat er veel respect voor de gasten was is bijvoorbeeld te zien aan de hoogte van de traptreden op de grote toegangstrap, de tredes zijn heel laag (ongeveer 10 cm) en breed zodat de gasten in alle waardigheid in hun prachtige kleding het paleis binnen konden komen. Het beleid van de Perzische koningen had grote gevolgen voor de bouw van Persepolis. Het feit dat slavernij verboden was, dat alle ambachtslieden dus voor hun werk betaald werden met het feit dat er in het geval van een ongeluk voor de ambachtslieden en/of hun nabestaanden werd gezorgd zorgde ervoor dat vanuit het hele rijk de beste ambachtslieden naar Persepolis kwamen om mee te helpen bouwen aan het paleis. De hoge kwaliteit van het werk is met name te zien in de details van het beeldhouwwerk. Deze stad werd gebrandschat door Alexander de Grote; volgens de overlevering had hij honderden lastdieren nodig om de schatten af te voeren. De oudste opgravingen dateren van circa 515 BC.

De overblijfselen van de paleisstad Persepolis liggen aan de voet van de Berg van Genade. Darius de Eerste liet hier een terras aanleggen vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het gehele complex. Het was puur een ceremoniële stad, die 2 weken per jaar in gebruik was.

72 Shiraz - Iran 2008

54 Shiraz - Iran 2008

45 Shiraz - Iran 2008

Shiraz1_resize

Naqsh-e rostam:

De vier koningsgraven (Naghs-e-Rostam) die in een 65 meter hoge bergwand uitgehouwen zijn in de vorm van een perzisch kruis, liggen vlak bij Persepolis. De graven zijn vooral beroemd om de indrukwekkende reliëfs, die verwijzen naar de oppergod Mazda, en de cyclus van de zon. Het oudste graf dateert van 1000BC.

Shiraz2_resize

13 Shiraz - Iran 2008

19 Shiraz - Iran 2008

De andere dagen hebben we door de stad gewandeld. De Valkil bazaar bezocht, de Citadel, oude traditionele Shiraz huizen, het graf van Hafez en Saa’di en een paar prachtige tuinen. Een van de hoogtepunten was het bezoek van een shrine. In het beroemde graf van de Koning van de Lamp, Shah-e-Cheragh, liggen de overblijfselen van Sayyed Mir Ahmad, zoon van de zevende imam (Imam Mussa). Vrouwen zijn verplicht hier een chador te dragen. Het geheel met spiegeltjes ingelegde mausoleum is uitgegroeid tot een belangrijk pelgrimsoord. Overal zie je families bidden, praten en eten. Je kunt er gewoon tussen gaan zitten en het gebeuren meemaken.

Shiraz6_resize

Veel Iraanse gebouwen en met name moskeeën, zijn erg kleurijk, waarbij prachtige mosaiek tegels worden gebruikt.

Shiraz3_resize

Gewoon op straat

Shiraz4_resize

Wegrestaurant  & Nasir Al Mol Moskee

In  Shiraz liggen de 2 beroemdste dichters van Iran begraven, Hafez en Saa’di. Deze plekken zijn zeer druk bezocht door Iraniërs, en velen citeren de gedichten van beide heren tijdens hun bezoek.

Een beroemd gedicht van Saa’di (184-1283) staat weergegeven op de ingang van het VN kantoor in New York:

بنی آدم اعضای یک پیکرند
که در آفرينش ز یک گوهرند

چو عضوى به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار

تو کز محنت دیگران بی غمی
نشاید که نامت نهند آدمی

Human beings are members of a whole,

In creation of one essence and soul.

If one member is afflicted with pain,

Other members uneasy will remain.

If you have no sympathy for human pain,

The name of human you cannot retain.

Shiraz5_resize

Hafez (1320 – 1390) was een Perzische dichter en mysticus in de soefitraditie. Hij werd geboren als de derde zoon van een zekere Baha-ud-Din in Shiraz. Zijn volledige naam luidde Khwajeh Shams Al-din Muhammad Hafez-e Shiraz. Hafez is een Arabische term voor iemand die de Koran uit zijn hoofd kent, en werd door hem gebruikt als pseudoniem. Zijn lyrische gedichten, de Ghazals, staan bekend om hun schoonheid van klank en vorm. De thematiek van liefde en wanhoop, het noodlot, mystiek en vroege Soefistische thema’s waar de Perzische poëzie al tijdenlang van doordrongen was geweest, kwamen tot volle bloei in zijn vernuftig geconstrueerde en emotioneel aansprekende gedichten. In de hedendaagse cultuur van Iran worden de gedichten van Hafez tot de meest geliefde Perzische poëzie gerekend, en ook veel gebruikt in traditionele muziek. Hoewel de poëzie van Hafiz beïnvloed is door zijn Islamitische geloof wordt hij alom gerespekteerd door lezers met een andere godsdienstige achtergrond, zoals Hindoes en Christenen.

Zelf dichtte Hafez al:

Van God heb ik zoveel geleerd
Dat ik me niet langer meer
Beschouw als een Christen, een Hindoe,
een Moslim, een Boeddhist of een Jood.
De Waarheid heeft zoveel genereus met me gedeeld
Dat ik mij niet langer meer
Beschouw als een man, een vrouw, een engel
Of zelfs een ziel zo naakt.
De Liefde is zo hecht met Hafez bevriend geraakt
Dat zij tot as is vergaan en mij heeft bevrijd
Van iedere notie en voorstelling
Waarmee mijn geest zich ooit heeft vermeid

Ons bezoek aan Iran was erg bijzonder. We zijn maar een kleine 4 dagen weggeweest, maar hadden het gevoel dat we een lange vakantie erop hadden zitten. Enorm veel nieuwe indrukken. Een heel aparte ervaring was het om door prachtige bezienswaardigheden te lopen en je te realiseren dat je een van de weinigen of de enige westerling bent die er rondloopt. We zullen zeker terug komen om andere steden van Iran te bezoeken (Esfahan, Yadz, Teheran etc). In december gaan we in elk geval een rondreis maken door Libanon, Syrië en Jordanië.

Onze gids heet Arash en mocht je een gids in Shiraz nodig hebben is hij zeker aan te raden. Je kan hem mailen op: travelingtoiran@gmail.com

Het augustus nummer van de National Geographic heeft een prachtig uitgebreid coverartikel over Iran en Persepolis. The Gulfnews (regionale krant in de Verenigde Arabische Emiraten) had recent ook een artikel over Iran had in de reisbijlage.

4 Replies to “Shiraz – Iran”

 1. Hoi Engelien & Cor,
  Wauw! Wat een prachtige ervaring weer en ook hele mooie foto’s!
  Engel, balen van je arm! Pfftt, ik hoop dat het snel weer beter gaat!
  Liefs,
  Jess

 2. Geweldig!!!!
  Staat hoog op mijn wishlist!

  Hoe is het met je arm? Kun je al weer duiken?

  groetjes Belinda

 3. Hee Cor en Engelien

  Wat mooi om te lezen zeg!
  Wellicht ook eens een keer de moeite waard!!

  Groetjes
  Ilse

 4. Hallo Engelien & Cor,

  Leuk reisverslag en ik plan om gedurende EID ook Shiraz the bezoeken.
  Misschien kunnen/willen jullie wat ervaringen delen:
  – Hotel aanrader?
  – Zonder gids ook goed te doen om diverse bezienswaardigheden te bezoeken? (Ik ben in contact met jullie gids maar hij is al geboekt)
  – andere tips?

  Groeten, Peter (peham@hotmail.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.