Libanon

Wij zijn begin december 2 weken op vakantie geweest en hebben een tour gemaakt door Libanon Syrië en Jordanië. Gestart in Beirut en de vakantie beëindigd in Amman.

Libanon is een prachtig land met veel historie. Qua klimaat ideaal: het ligt aan de Middellandse Zee en heeft een gematigd klimaat, het land heeft bergen en in de winter kan je er skiën. En niet onbelangrijk, je kan er heerlijk eten. Libanon heeft een mooie mix tussen het Westen en het Midden-Oosten. Beirut wordt het uitgaanscentrum van het Midden-Oosten genoemd en dat is echt zo. Een paar straten in de stad hebben alleen maar clubs en cafe’s, waar tot diep in de nacht gefeest wordt. Libanon is in Nederland een onbekende reisbestemming en als je de site van het Ministerie van Buitenlandse zaken leest, wordt het afgeraden om hiernaartoe af te reizen. In Dubai hebben we van diverse Libanezen gehoord dat het het laatste jaar eigenlijk heel erg rustig is en de aanwezigheid van militairen op straat flink verminderd is. Wij hebben het niet een jaar terug gezien, dus kunnen het niet vergelijken. Vanuit het werk is er een positief reisadvies, dus we zijn toch gegaan. Er waren nog wel veel militairen, maar op straat heerste absoluut geen dreigende sfeer. De stad is levendig en iedereen gaat gewoon met de dagelijkse dingen van het leven verder.

De oude binnenstad – Beirut Downtown – is volledig gerenoveerd. En als je dit deel van de stad ziet, kan je je heel goed inbeelden dat Beirut vroeger het Parijs van het Midden-Oosten werd genoemd. De gebouwen doen aan Parijs denken met de kleine franse balkonnentjes en de terrasjes op straat. Er zijn echter nog wel veel gebouwen die verlaten zijn en of nog moeten worden afgebroken of nog wachten op renovatie.

De burgeroorlog die in totaal 15 jaar heeft geduurd, heeft veel schade gebracht aan het land. Midden in de stad staat het gebouw van de Holiday Inn nog. Dit was het hoogste gebouw in de binnenstad, ongeveer op de grens van het conflict en dus een perfecte plaats dus voor sluipschutters. De kogelgaten en mortierinslagen zijn hier nog duidelijk te zien. Sinds 1990 is de oorlog voorbij en leven de Christenen en Moslims weer zonder oorlog in een land en is de bevolking druk bezig om het land weer op te bouwen. Helaas is er in de zomer van 2006 nog een zwaar gewapend conflict met Israel geweest met bombardementen en is de premier Rafic Harriri in 2005 vermoord.

Wandelen op de corniche van Beirut, en de dag afsluiten met heerlijke Libenese mezzes.

LIBANON1_resize

Grootste moskee in de gerenoveerde binnenstad. Groot gebouw met de mortierinslagen nog duidelijk zichtbaar.

Na het bezichtigen van een kerkje werd Cor nog aangesproken door een groep jongeren gewapend met camera en microfoon. Ze waren een film aan het maken voor de VN en diverse mensen aan het interviewen over hun geloofsbeleving. Met slechts 2 vragen was het een kort maar krachtig interview 😉

LIBANON2_resize

Naast Beirut hebben we nog een aantal uitstapjes buiten de stad gedaan.

Een dag zijn we naar de Bekka vallei geweest. Dit is een zeer vruchtbare vallei, waar veel wordt verbouwd. Sites die dag waren de wijngaarden van Chateau Ksara (een van de bekende Libanese wijnen), de ruïnes van Baalbek met prachtige Romeinse tempels en overblijfselen van een stadje gesticht door de Umayyads. Baalbek wordt gezien als het Hezbollah bolwerk in Libanon en deze stad was ook het doelwit van de bombardementen van Israel in 2006. Dit was nog goed zichtbaar door vernielde viaducten op de snelweg die ze nog aan het repareren waren. Hezbollah was onderweg zichtbaar aanwezig: naast een enkele vlag in wat dorpen onderweg waren er souvenirswinkeltjes die Hezbollah merchandising verkochten, waaronder vlaggen en t-shirts. Die spullen hebben we maar lekker laten liggen…

De Romeinse overblijfselen waren indrukwekkend. De tempel die nog in relatief erg goede staat verkeert (de tempel van Bacchus) is prachtig en heeft zelfs nog deels een dak. Als we de reisgids mogen geloven is hij groter dan het Partenon op de Acropolis in Athene.

Baalbek met de oude Romeinse ruïnes

LIBANON3_resize

Wijnproeven bij Chateau Ksara

LIBANON4_resize

Anjar met de Umayyad overblijfselen

LIBANON5_resize

Een tweede uitstapje ging naar het pittoresque vissersplaatsje Byblos. Dit is een schilderachtig stadje aan de Middellandse Zee. In de bijbel is het plaatsje bekend als Gebal. Het oude centrum van Byblos stamt nog uit de Romeinse tijd en er zijn opgravingen gevonden van het 5e millenium BC. Het stadje heeft ook Romeinse ruïnes, een kruisvaarderskasteel en een gezellige haven. De dag hebben we heerlijk doorgebracht op een terras in het haventje en een beetje rondgewandeld. Heerlijk ontspannen en een ouderwets vakantiegevoel alsof je ergens in Italië zit.

Byblos

Een laatste dagtocht ging naar het zuidelijke deel van het Cedargebergte ten zuiden van Beirut, de Chouf bergen. Heerlijk 4 uur gewandeld en de dag afgesloten met het bezoeken van een mooi paleis uit de 18e eeuw.

Viaduct onderweg dat was gebombardeerd in 2006

Beiteddine Paleis met prachtige oude mozaïeken.

LIBANON6_resize

Vanuit Beirut zijn we doorgereisd naar Damascus. In de lonely planet hadden we gelezen dat er dagelijks elk uur een bus van het busstation naar Damascus zou vertrekken. Wij vroeg vanuit het hotel weggegaan naar het busstation. Daar aangekomen, werd gezegd dat de bussen al vertrokken waren. Helemaal vertrouwden we dit niet, want vaak is dit een tactiek om westerse reizigers zo in relatief dure prive taxi’s te laten reizen. De bus zou zo’n 7 euro moeten kosten per persoon voor 130 km. Niet echt veel dus. Taxi chauffeurs kwamen direkt op ons afgestapt om een taxirit te verkopen. Eigenlijk hadden we geen zin in zware onderhandelingen, en een dure taxirit zagen we ook niet zitten. De man van het busstation gaf aan het dat zo’n 9 euro koste, met een deeltaxi. Prima dus, wij konden toch naar Damascus afreizen voor een goede prijs. De taxi deel je met 10 anderen en het busje gaat pas weg als hij vol is. Na 1,5 uur wachten vertrokken we naar het volgende land. De grensovergang was absoluut geen probleem en snel hadden we ons visum gekregen. Al met al ging de procedure nog sneller dan we gewend zijn bij de grensovergang naar Oman vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. Als je de lonely planet mag geloven is het heel erg lastig om een visum te krijgen en kan je deze het beste van te voren aanvragen. Van een vriendin en oud collega die nu op wereldreis is, waren we al getipt dat het helemaal niet zo lastig is om een visum te krijgen. Wat opviel was dat de grensbeamte duidelijk ons paspoort pagina voor pagina bekeek. Vele landen in het Midden-Oosten kom je niet in als je een stempel van Israel in je paspoort hebt staan of bewijs van een verblijf in Israel. Bijvoorbeeld een entry stempel van Jordanië van een grensovergang van de Jordaans – Israelische grens. Hier was hij dus naar op zoek. Wij zijn niet in Israel geweest, dus geen probleem.

LIBANON7_resize

Broodverkoper op het busstation, en onze gloednieuwe Hyundai minivan die helemaal afgeladen vol zat met onze aardige Syrische chauffeur, Cor en ik en 9 andere mannen. Alle tassen gingen op het dak.

One thought on “Libanon

  1. Ola,

    Zouden jullie Tom dan kunnne overtuigen dat Beirut dus echt geen probleem is voor een leuk weekend?

    En Cor, die Sissy Boy trui, verkopen ze die ook in Dubai?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.