Syrië

Na een voorspoedige taxirit heeft onze taxichauffeur ons in Damascus bij een bushalte afgezet. Hij wilde ons graag bij het hotel afzetten, maar had geen idee waar het was en de oude binnenstad kende hij niet. Middenin de avondspits een reguliere taxi aangehouden en naar ons hotel gegaan. De taxi heeft ons bij de dichtsbijzijnde stadspoort afgezet, want de straatjes in het oude centrum zijn erg smal. Het hotel dat we geboekt hadden was geweldig. Via een tip van een collega uit Dubai hebben we deze uitgezocht en het bleek later ook in de lonelyplanet te staan als aanrader. Het is een oud joods paleis, dat ze volledig hebben gerestaureerd, het is lekker kleinschalig met slechts 16 kamers. In het oude Damascus zijn veel mooie oude huizen te vinden met prachtige binnenplaatsen en binnentuinen. Vanaf de straat is vaak nauwelijks zichtbaar dat er mooie huizen achter de gevel schuilen.

Aan de voorkant in de straat lijkt het niet bijzonder, maar zodra je binnen bent is het prachtig.

SYRIA1_resize

We hebben heerlijk een aantal dagen in Damascus doorgebracht en hebben vooral genoten van het dwalen door de oude binnenstad, die nog bijna volledig ommuurd is en van de luxe van onze hotelkamer. De oude binnenstad is een goed voorbeeld van een middeleeuwse islamitische stad. Het heeft veel kleine smalle straatjes, een prachtige souq (de mooiste en de grootste die wij tot nu toe gezien hebben) en een hele mooie moskee. Verder kan je heerlijk in Damascus eten voor weinig geld. Een uitstekend 3-gangen diner, inclusief glas wijn en bier koste ongeveer 10 euro per persoon.

SYRIA2_resize

Eettentje waar je alleen Syrisch ijs en pudding kunt bestellen, heerlijk was het!

SYRIA3_resize

Ummayyad Moskee is een van de oudse moskeeën en na Mekka en Medina de belangrijkse pelgrimsplaats voor moslims. De dag dat wij de moskee wilde bezoeken, was hij helaas dicht. Een vooraanstaand politicus uit Libanon was op bezoek in Syrië. Beide landen zijn weer ‘on speaking terms’ met elkaar en vanaf januari wordt er voor het eerst in de geschiedenis bij elkaar een ambassade geopend. Gelukkig was de moskee de dag erna gewoon weer open voor bezoekers.

SYRIA4_resize

SYRIA5_resize

We zijn uiteindelijk 4 nachten in Damascus gebleven en hebben slechts een uitstapje gemaakt buiten de stad. Eigenlijk stond een bezoek aan de topatractie (Palmyra) van Syrië op de planning, maar toen we op de geplande dag om 8.00 bij het busstation stonden om de bus te pakken, bleek alles al volgeboekt te zijn. We hadden geen rekening gehouden met Eid (het offerfeest), dus veel mensen hebben vrij en gaan op reis om de familie te bezoeken. Als alternatief zijn we naar een klein dorp (Maluula) geweest in de bergen vlak bij Damascus, ongeveer een uurtje in een minibus. Het openbaarvervoer is erg goedkoop. Het ritje in de minibus, koste iets minder dan een euro per persoon. Maluula is een dorp waar de bevolking nog steeds Arameens spreekt. Dit is de taal die in de tijd van Jezus ook werd gesproken. Er is een oud klooster van St. Thecla, waar het graf is van Thecla, zij was een pupil van Paulus een decipel van Jezus. Uit onderzoek is gebleken dat het kerkje meer dan 2000 jaar oud is. Het lag prachtig boven op de berg met uitzicht op het dorp Maluula.

SYRIA6_resize

We hebben lang niet alles kunnen zien van Syrië wat we graag wilden zien. De tijd die we hadden was dan ook veel te kort. We gaan zeker nog een keertje terug om Palmyra, Aleppo, Latakyia, Hama en Krak te bezoeken. Na 5 dagen werd het tijd om door te reizen naar Jordanië. Hier hadden we een strak schema opgesteld voor de dagen die we hadden. In Jordanië hebben we uiteindelijk een auto gehuurd, omdat je dan iets flexibeler bent. Vanuit Damascus hebben de bus genomen naar Amman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.