Werkbezoek: Liberia

Werkbezoek: Liberia

Tussen kerst en Oud en Nieuw ben ik in totaal 4 dagen naar Liberia geweest. Effectief daar maar 2,5 dag aanwezig geweest, de overige tijd besteed aan wachten en reizen. Aangezien Liberia net als Afghanistan weer geen standaard bestemming is, en het in westelijk Afrika ligt, is de reis erheen nogal tijdrovend. Vanuit Dubai zijn er geen direkte vluchten (wat zeer begrijpelijk is). De beste verbinding is om met Ethiopian Airlines te vliegen vanuit Dubai naar Addis Abeba (Ethiopië), dan over te stappen op een rechtstreekse vlucht via Accra (Ghana) naar Monrovia (Liberia). Door de overstap en de tussenstop neemt de reis al snel zo’n 17-18 uur in beslag van deur tot deur. Een slopende onderneming dus voor maar 2 dagen daar. Bijna geen enkel land heeft een ambassade gevestigd in Liberia, de dichtstbijzijnde optie voor Nederlanders is de ambassade in Dakar (Senegal). Om naar Liberia te kunnen reizen heeft iedereen een visum nodig, die verkregen kan worden met een uitnodigingsbrief. In mijn paspoort heb ik nu dus een mooie bijzondere stempel erbij, afgegeven door de VN met UNMIL (UN Mission in Liberia).

Liberia kent als buurlanden Ivoorkust, en Sierra Leone. Allen kennen helaas een zeer gewelddadige geschiedenis van jaren burgeroorlog, waarin Taylor met name in Liberia jaren de scepter zwaaide. Wie kent niet de afschuwelijke beelden van de kindsoldaten die hij rekruteerde. Liberia onderscheidt zich qua oudere geschiedenis van de overige landen omdat het niet echt jaren een kolonie is geweest. De republiek is al in 1847 gesticht door ex-slaven uit Amerika die terugkeerden naar het Afrikaanse continent. Deze link met Amerika is duidelijk te zien in de Liberiaanse vlag (zie foto boven van de vlag, de foto is genomen vanuit onze ‘woonkamer’) en de grondwet zoals deze opgesteld is in de 19e eeuw. Sinds eind jaren negentig is het redelijk rustig en Taylor is uit de politiek verdwenen in 2003. De VN heeft ongeveer 10.000 man gestationeerd in Liberia en dit is een van de vele vredesmissies in Afrika. Dit verklaart weer mijn aanwezigheid in dit land. Overdag had ik zeker niet een onveiliger gevoel op straat of tijdens het reizen ten opzichte van Kenia of Tanzania.

Picture 365a_resize  Picture 379a_resize

Impressie van Liberia vanuit het vliegtuig

Supreme lokatie in Monrovia

UN truck

Ons terrein dichtbij de haven van Monrovia.

Mijn bedrijf opereert zoals een aantal van jullie waarschijnlijk al weten, in oorlogsgebieden en ‘areas of unrest’ zoals het mooi in het Engels is geformuleerd. Dus operationele activiteiten van ons zijn dan ook te vinden in landen waar NAVO of VN troepen aanwezig zijn: Liberia, Ivoorkust, Sudan, Sierra Leone, Tsjaad, Afghanistan, Irak, Bosnië, Kosovo en Macedonië om maar een paar landen te noemen. Al deze operationele locaties worden aangestuurd vanuit het belangrijkste kantoor in Dubai waar zo’n 350 man werken, het officiële hoofdkantoor in Zwitserland (waar onze 2 eigenaren wonen) en in Denemarken. Op dit moment een bedrijf die niet echt problemen ondervind van de financiële crisis. Triest maar waar, er zijn helaas op dit moment genoeg gebieden in de wereld waar wij de VN en NAVO kunnen ondersteunen. Mijn opdracht tijdens mijn bezoek was om de jaareinde inventarisatie bij te wonen. Onze externe accountant (PwC) had vorig jaar nogal wat opmerkingen over de procedures, dus dit jaar was het de taak van Finance om bij alle belangrijke locaties aanwezig te zijn en de procedures te observeren en bij te sturen waar essentiële fouten in het proces werden gemaakt.

Mijn visum voor Afghanistan was verlopen en op dit moment maakt de Afghaanse overheid bedrijven die daar opereren en samenwerken met de NAVO / VN, het heel erg moeilijk door heel weinig visa’s af te geven of geen zoals in December het geval was. Ik kon derhalve niet mijn geplande trip naar Kabul uitvoeren om daar de inventarisaties bij te wonen van onze winkels (wat mijn eigen business unit is – Retail). Een collega van een andere business unit met een geldig visum is in mijn plaats gegaan en ik ben naar de inventarisatie gegaan van de business unit ‘Foodservice & Catering’ in Liberia. We opereren daar in totaal 4 keukens waar voor alle VN troepen 3 maaltijden worden verzorgd. Dit maal geen camera’s, i-pods en kleding tellen, maar etenswaren. Erg grappig was om te constateren dat de welbekende Euroshopper producten een belangrijk aandeel hebben in ons assortiment. Elke ochtend kon ik lekker genieten van een ouderwetse boterham met Hollandse pindakaas :). Pindakaas die in Dubai niet te krijgen is.

Picture 345_resize

Impressie van downtown Monrovia.

Picture 398_resize

Picture 401a_resize

Impressie van de rit vanaf het vliegveld naar de Monrovia.

De rit vanaf het vliegveld neemt ongeveer een uur in beslag. En gaat wel over verharde wegen. Het regenseizoen was officieel net voorbij. De indruk die ik heb is dat het een tropisch Afrikaans land is, met dezelfde rode zandwegen als in de dunbevolkte gebieden van Kenia en Tanzania. Het land is arm, en probeert met behulp van de VN steun weer op te krabbelen. De jaren burgeroorlog onder leiding van Taylor heeft een duidelijk litteken achtergelaten. Veel gebouwen zijn nog vernield, je ziet goed alle mortierinslagen en bruggen heeft men nog niet kunnen repareren. Ons terrein ligt aan de andere kant van de rivier in Monrovia, waar met name industriële bedrijven zich hebben gevestigd, aangezien dit vlak bij de haven ligt. Erg praktisch dus voor het transporteren van zeecontainers naar om de lading te lossen in ons magazijn. Er zijn in totaal 3 bruggen over de rivier, waarvan er nog maar 1 begaanbaar is. Dit zorgt voor veel ongemak en files.

Al met al was het weer een bijzondere ervaring. Zodra ik weer een geldig visum heb voor Afghanistan zal ik weer naar Kabul gaan voor een dag of 3. Op dit moment zijn daar geen ongeregeldheden, aangezien het midden in de winter is en Kabul regelmatig te vinden is onder een dikke sneeuwlaag. Mijn eerstvolgende werkt trip zal zijn naar Aalborg in Denemarken. Een keer een ‘normale’ bestemming en een normaal kantoor van waaruit gewerkt kan worden. Dus geen bouwketen of containers omgebouwd tot kantoor en/of magazijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.